شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۰

داور مسابقه ملی «طراحی خدمت برای کتابخانه‌های عمومی ایران» عنوان کرد؛

ضرورت شناسایی، طراحی و بازطراحی مدل‌های خدمت خلاقانه در کتابخانه‌های عمومی

فاطمه شیخ‌شعاعی

فاطمه شیخ‌شعاعی، ‌ یکی از داوران مسابقه ملی «طراحی خدمت برای کتابخانه‌های عمومی» گفت: امیدواریم با به اشتراک گذاری ایده ها و خدمات نوآورانه، زمینه فراگیر شدن این تجربه های ارزشمند را در کتابخانه ها، به‌ویژه کتابخانه های عمومی فراهم کنیم تا در نهایت منجر به ارتقای خدمات در کتابخانه های عمومی در سرتاسر کشور شویم.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مسابقه ملی «طراحی خدمت برای کتابخانه‌های عمومی ایران» به عنوان یکی از بخش‌های جانبی همایش بین المللی «طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی؛ الگوها، تجربه‌ها و ایده‌ها» با انتشار فراخوانی آغاز بکار کرده و علاقه‌مندان تا ۳۰ دی ماه فرصت دارند طرح‌های مورد نظر خود را در این مسابقه ملی شرکت دهند. مسابقه‌ای که همزمان با برگزاری مرحله پایانی همایش مذکور در اردیبهشت ماه سال آینده به میزبانی شهر شیراز، برگزیدگان خود را معرفی خواهد کرد.

فاطمه شیخ‌شعاعی، ‌ عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران و یکی از داوران مسابقه ملی «طراحی خدمت برای کتابخانه‌های عمومی» در این باره گفت: این مسابقه ویژه کتابداران، پژوهشگران، اساتید و ایده پردازان و شرکت‌های دانش بنیان، برای تشویق و انگیزه بخشی به نسل آینده طراحان و افرادی که به حوزه طراحی خدمت علاقه‌مند هستند، ارائه شده تا در یک روند کاملا علمی بر پایه آموزش و طراحی، به طرح‌هایی پخته دست یابیم.

توجه به مدل‌های خدمت خلاقانه در شرایط پیش‌بینی نشده

وی درباره ضرورت برگزاری این مسابقه ملی گفت: موضوع «طراحی خدمت» چندین دهه است که به عنوان یک دغدغه مهم در کتابخانه های دنیا مطرح و اجرا شده، ولی‌ این موضوع  در ایران تا قبل از شیوع بیماری کرونا و تعطیلی کتابخانه ها چندان جدی گرفته نشده بود. همه‌گیری کرونا باعث شد متوجه شویم که هر لحظه ممکن است یک بحران اتفاق بیافتد و نظم و روال همیشگی فرایندها و فعالیت ها در کتابخانه را دچار چالش کند.

این داور مسابقه ملی «طراحی خدمت برای کتابخانه‌های عمومی» ادامه داد: بر این اساس تصمیم گرفتیم که ذیل همایش بین‌المللی «طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی؛ الگوها، تجربه‌ها و ایده‌ها» به این موضوع نیز بپردازیم و بخشی با عنوان «مسابقه ملی طراحی خدمات کتابخانه عمومی» را پیش‌بینی و ارائه کنیم. چراکه به این نتیجه رسیدیم که شاید الان بهترین زمان باشد که با برگزاری این نوع مسابقه ها، مدل‌های خدمت خلاقانه را برای خدمات کتابخانه‌های عمومی شناسایی، طراحی و بازطراحی کنیم.

تاکید بر جایگاه طراحی خدمت و حمایت از طرح‌های خلاقانه

شیخ‌شعاعی در تشریح اهداف برگزاری این مسابقه گفت: بنابراین هدف از برگزاری این مسابقه علاوه بر تاکید بر جایگاه طراحی خدمت، تشویق علاقه‌مندان رشته‌های مختلف برای حل چالش‌ها و نیازهای کاربران کتابخانه‌های عمومی ایران است. ما به دنبال ایده‌هایی هستیم که هم در حال حاضر و هم در آینده کارساز باشند. راه‌حل‌هایی با محوریت انسان که می‌توانند به صورت کوچک و محلی شروع شوند، اما می‌توان آنها را در محیط‌های بزرگ‌تر اجرا کرد؛ ‌ ایده‌هایی که قابلیت مقیاس‌پذیری و انعطاف داشته باشند.

وی افزود: در واقع این مسابقه توسط نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و انجمن علمی ارتقای کتابخانه‌های عمومی ایران در راستای ماموریت خود که بهبود ارائه خدمات به تمام کاربران کتابخانه‌هاست، برگزار می‌شود. شرکت در این مسابقه برای کتابداران، پژوهشگران، ‌ دانشجویان و هر کسی که فکر می‌کند ایده‌ای تازه در سر دارد، آزاد است. چرا که این حرکت بنا دارد همه افراد علاقه‌مند و دلسوز در رشته‌های مختلف را که طرح‌ها و ایده‌هایی برای حل چالش‌های کاربران کتابخانه‌های عمومی ارائه کرده‌اند، مورد حمایت مادی معنوی قرار دهد.

روند شرکت در مسابقه ملی «طراحی خدمت برای کتابخانه‌های عمومی»

شیخ‌شعاعی در ادامه به تشریح روند هفت‌گانه برگزاری این مسابقه ملی پرداخت و گفت: روند مسابقه در ۷ مرحله طراحی و برگزار می شود؛ اولین مرحله آپلود ویدئو ایده طراحی خدمت شما در وب سایت مسابقه (اینجـــــــــا) است که علاقه‌مندان تا ۳۰ دی فرصت ویدئویی از معرفی ایده خود را ارسال کنند.  مرحله دوم اعلام برگزیدگان مرحله اول و برگزاری کارگاه آموزشی برای این افراد است که در تاریخ ۵ بهمن انجام می شود.

وی ادامه داد: سومین مرحله ثبت پیشنهاده طراحی خدمت در وب‌سایت مسابقه است. با توجه به آموزش‌های ارائه شده در کارگاه‌های آموزشی، شرکت کنندگان تا تاریخ ۵ اسفند فرصت دارند تا فرم پیشنهاده طراحی خدمت را در وب‌سایت مسابقه تکمیل کنند. در مرحله چهارم از بین پیشنهاده‌های دریافتی ۱۰ اثر برگزیده در تاریخ ۲۰ اسفند توسط تیم داوری انتخاب و اعلام می‌شود که توجه به جزئیات، تخمین درست هزینه و طراحی دقیق فرایندهای خدمت از معیارهای ارزیابی در این مرحله است.

این داور مسابقه ملی «طراحی خدمت برای کتابخانه‌های عمومی» افزود: در مرحله پنجم که از ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ تا ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ ادامه دارد، شرکت کنندگان این فرصت را دارند تا خدمت خود را تحت نظارت یک مربی متخصص و حمایت نهاد کتابخانه‌های عمومی در نزدیک‌ترین کتابخانه عمومی شهر به صورت آزمایشی اجرا کنند. همچنین علاقه‌مندان در مرحله ششم تا تاریخ ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ فرصت دارند گزارش نهایی و خروجی طراحی خدمت خود را بصورت یک فیلم در وب‌سایت مسابقه بارگزاری کنند و در مرحله آخر یا هفتم نیز در ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ برگزیده گان نهایی در همایش معرفی و جوایز نقدی به ایشان اعطا می‌شود.

معرفی و اهدای جوایز به نفرات برگزیده مسابقه

فاطمه شیخ‌شعاعی درباره جوایز درنظر گرفته شده برای این رویداد نیز گفت: جایزه نفر اول، ۲۵۰میلیون ریال به همراه لوح تقدیر و تندیس؛ جایزه نفر دوم، ۱۵۰ میلیون ریال  به همراه لوح تقدیر و تندیس؛ جایزه نفر سوم، ۱۰۰ میلیون ریال به همراه تقدیر و تندیس و جایزه نفرات چهارم تا دهم ۱۰ میلیون ریال به همراه لوح تقدیر  خواهد بود.

وی با تقدیر از همه برگزار کنندگان و حامیان برگزاری این مسابقه گفت: امیدواریم با به اشتراک گذاری این ایده ها و خدمات نوآورانه، زمینه فراگیر شدن این تجربه های ارزشمند را در کتابخانه ها، بویژه کتابخانه های عمومی فراهم کنیم تا در نهایت منجر به ارتقای خدمات در کتابخانه های عمومی در سرتاسر کشور شویم.

این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران یادآور شد: از آنجا که این همایش جنبه بین المللی دارد و استادان بسیاری از کشورهای مختلف و دانشگاه‌های مطرح دنیا در کمیته علمی همایش هستند، ما می‌توانیم ایده‌های برتر را در سطح منطقه و در سطح دنیا مطرح و به کمک سازمان‌هایی مانند ایفلا اجرایی کنیم. یعنی ایده‌های برتر نه تنها می‌تواند در سطح کشور منجر به ارتقاء خدمات عمومی باشد، بلکه می‌تواند منجر به ارتقاء خدمات در سطح منطقه و دنیا شود.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
2 + 4 =